ДЕВЕТИ ПУТ ОДРЖАН ПЕСНИЧКИ СУСРЕТ „ПЕСНИЧКОМ РЕЧЈУ СТОП НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА”

И ове године, девети пут заредом, у четвртак, 23. новембра, у нашој библиотеци одржано је дружење поштовалаца лепе писане речи, који се уз то залажу за ненасиље, поштовање, разумевање и помагање међу људима.

Под слоганом „Песничком речју стоп насиљу над женама,” а поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, они су се окупили у читаоници Завичајног одељења да казују своје и стихове још педесетак песника који су послали своје песме, јер нису могли да присуствују.

„Од како је 2014. године покренута ова иницијатива ми смо јој се придружили, јер смо сматрали својом обавезом, као установа културе која брине о образовању и духовној надградњи свих, али првенствено млађих, да дамо свој допринос помажући у организацији,” рекао је Срба Такић, директор Библиотеке.

У име Уметничког клуба „Расковник” и Удружења „Светска школа поезије,” као саорганизатора, Љиљана Глигоријевић прочитала је поздравно писмо Лидије Пуђак, оснивача покрета „Песничком речју стоп насиљу над женама.” Она је истакла да ће у више од 50 градова, у 12 држава нашег региона, више од 900 песника овим поводом певати о љубави, толеранцији, саживоту и слагању, увек стављајући жену на трон поштовања, као ћерку, девојку, пријатељицу, мајку, баку…

Светлана Шарић, представник организације „СОС за жене и децу жртве насиља,” истакла је да су у нашој земљи, само у претходној години, чак 46 жена биле жртве трговине људима, а да је ту реч само о случајевима који су откривени. Она је похвалила песничка сусретања као подсећање и опомену да се такве ствари више не догађају, наглашавајући нашу (не)културу ћутања и затварање очију пред злочином и злочинцима.

Свој допринос овој племенитој иницијативи, окупивши се у библиотеци, поред напред поменутих, дали су и Мишел Болтрес, Јасмина Коцић, Светлана Пешић, Снежана Павловић, Светлана Станковић, Марија Поповић, Никола Момчиловић, Зоран Стојичић, Ивана Шарић и Добривоје Павловић.