ДОДЕЛОМ ПРИЗНАЊА И ПРЕДСТАВЉАЊЕМ ФИЛМА „ВЛАСОТИНЦЕ, НЕИСПРИЧАНА ПРИЧА“ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НАШЕ БИБЛИОТЕКЕ

  Дан наше библиотеке, 16. мај (датум рођења Десанка Максимовић) ове смо године обележили наредног дана, у понедељак, 17. маја. То је, као и до сада, била прилика да се осврнемо на свој рад између две годишњице и да уручимо признања онима који су били уз нас, као корисници наших услуга, читаоци, дародавци у књигама, као сарадници у организовању заједничких акција, пратиоци и подржаваоци наших програма и садржаја.

            У уводној речи, Јелена Лепојевић је то образложила овако: „Наша је библиотека место на коме се чува 63.979 књига и 2.680 часописа. То је и место које брине о некњижној грађи, те сада имамо завидну збирку старих фотографија, плаката, афиша, позивница и другог које сведочи о неким прошлим временима и тадашњем друштвеном и културном животу у нашем Власотинцу. Поседујемо и легат Миодрага Нагорног, сликара и графичара, који је своју љубав према звичају доказао поклањањем збирки слика и графика. Наравно, библиотека су пре свега људи, наши пријатељи, читаоци, сарадници помагачи у напорима да се књига поштује, чува, воли и популаризује. Ми сада имамо уписаних 1.696 чланова, а везе са њима су многоструке – оне се не односе само на позајмицу књига, већ и на сарадњу кроз учешће на разноразним пројектима, радионицама, изложбама, предавањима и другим дешавањима и организацијама, које предузимамо са жељом да истакнемо значај књиге и приоритет који она заслужује“.

            После ње реч је узео Срба Такић, директор библиотеке, који је у свом излагању нарочито нагласио: „Наша је установа средиште сарадње са свим креативим, предузимљивим људима, окупљеним у разна удружења и неформалне групе, или који делују самостално, а својим идејама, енергијом и предузимљивошћу желе да унапреде заједницу у којој живе. Један од примера такве сарадње је и филм који ћете видети, а који је настао тако што смо спојили нашу жељу да помажемо младим, даровитим људима, са њиховом способношћу и вољом да свој таленат крунишу добрим, општекорисним делом“.

            Управо је приказивање филма „Власотинце, неиспричана прича“ била посебност овогодишњег обележавања. Настао у продукцији наше установе, он је новина у нашем раду, а аутори су млади, амбициозни и талентовани заљубљеници у филм и у свој завичај, Филип Михајловић и Стефан Тасић. Као наратор појављује се Мила Митић, док је сценарио написао Срба Такић. Мало је рећи да је публика била задовољна виђеним и да их је наградила великим аплаузом.

            Пошто претходне године није било окупљања поводом дана библиотеке (због, још увек актуелне, ситуације са вирусом корона) зато је ова прилика искоришћена за доделу награда и за 2019. и за 2020. годину.

Најчиталац у категорији млађих корисника, за 2019. је Урош Стојановић, а за 2020. Михајло Миљанић. Најчиталац у категорији старијих корисника, за 2019. је Маја Миладиновић, а за 2020. Љубинка Младеновић.

За успешну и обострано корисну сарадњу награде су уручене Удружењу Севап, Удружењу Власинска вила и Певачком триу Мила, Петра, Милена. Свима њима награде у виду похвала са књигама и захвалница уручио је директор библиотеке Срба Такић.

Председник управног одбора Бојан Митровић предао је награде онима који су својим даривањем обогатили наш књижни фонд и онима који су својим медијским представљањем допринели повећању угледа наше установе. Као дародавци су награђени: Драган Даскаловић, Томислав Митић, Мишел Болтрес, Љиљана Глигоријевић, Оливера Петковић, Драгица Ћирковић, Јелена Ишљамовић, Ања Душановић, Небојша Ђорић, Аница Банковић, Димитрије Ђикић, Анита Пешић, Милан С. Димитријевић, Ђуро Куљанин,  Милосав Симовић, Драгољуб Ђорђевић, Ђорђе Стојиљковић, Горан Петровски, Људмила Нагорни, Зоран Милчић и Кулиновићи – Зоран, Жељка и Аљоша.

За медијску подршку и јачање угледа библиотеке награђени су: Гласник – Медија центар 016 и Данило Коцић, Југ медија и Властимир Стаменковић, Југ прес и Саша Станковић, Интернет магазин Сана лајф и Далиборка Алихоџић.