Култура кафане у огледалу штампе

Представљање књиге Култура кафане у огледалу штампе, проф. др Драгољуба Б. Ђорђевића Брке, одржана је у Галерији Библиотеке, 25.11. О књизи су говорили мр Лука Крстић, проф. др Ђокица Јовановић и сам аутор. Пре њих, скуп је отворио в.д. директор Библиотеке Срба Такић, нагласивши да: „... писац ове књиге, који је пре свега истраживач, а и људи који ће вечерас говорити о захтевној али инспиративној теми - кафани, то не би могли да учине ако нису, осим теоретског знања, добро потковани и практичним искуством...“!

Проф. мр Лука Крстић је, пре свега, одао признање аутору „који се подухватио да паметује о теми коју ваља пре практиковати...“! Јер “... кафана јесте светла чињеница српске, балканске и европске културне баштине“.

Проф. др Ђокица Јовановић је подвукао: „Српска кафана је мистериозна, несазнатљива, увек нова, с друкчијим мирисима и распоредом људи, али слична, пре свега свака са собом, па је било какво истраживање с амбицијама да буде окончано - узалудно“. И још: „Брка је кафану спознао као мит, верујући да ће он да нестане кад темељно сазна ствари. Али, што је више трагао било је све више онога што му је било пред носом, али није могло да се сазна. Кафана је оно сакривено благо у које улазимо, а није нам дато да видимо њену драгоценост...“!

Завршавајући ово занимљиво вече, у којем су говорници, својим беседама, не ретко, слушаоцима измамљивали осмехе и уздахе, писац књиге, проф. др Драгољуб Ђорђевић Брка је казао: „Између грађанског лицемерја и потпуног хедонизма стоји неразумевање нечега што је много значајније, и што одређује и смисао ове књиге. А то су: култура у кафани, култура кафане и култура око кафане. Свака од тих синтагми значи нешто друго, али ако се овлашно размотри феномен културе кафане мора да нам се наметне недоумица - шта је то уопште? Парче супкулуре, део нечега одвећ познатог, или сазнање да та област не припада, нити може да припада, било каквом обрасцу, нити да има своје место у хијерахији културе - ни на врху, ни на дну, него управо ту где јесте, на свом посебном месту“.

ЧЛАНСТВО

Члан Библиотеке може постати сваки грађанин који уплати чланарину према важећем Ценовнику услуга кога доноси Управни одбор Библиотеке. Чланство може бити на годишњем нивоу, шестомесечном, месечном и дневном и од тога зависи висина чланарине. По истеку рока, корисник обнавља упис или му престаје чланство.

 

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

ПРАТИТЕ НАС

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

     

        

ШТА ДА ЧИТАМ

Ко је на мрежи: 52 гостију и нема пријављених чланова

Број прегледа чланака
65989

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

Izrada Sajta Euproweb.com