О ПОРЕКЛУ, СМИСЛУ И ЗНАЧАЈУ КРСНЕ СЛАВЕ

Предавање са темом „Порекло, смисао и значај крсне славе“, у оквиру циклуса „Јеванђељске теме“, јереј Никола Пешић је одржао у петак, 20.10, у Галерији Библиотеке. Велико интересовање оправдало је организацију оваквих окупљања, на којима слушаоци могу да употпуне своја знања по питањима везаним за веру и обичаје који се преплићу са њом.

Срби су хришћанство примили 869 године, а прво писано помињање крсне славе везано је за Охридску архиепископију и годину 1098. Још као пагани Срби су имали своје богове заштитнике којима су се молили и приносили им жртве. Примањем хришћанства имена заштитника су се променила, као и начини приношења жртви“, казао је, између осталог, јереј Никола Пешић.

Оно што је битно код обележавања породичних слава је да кућа која слави свог свеца заштитника има његову икону, свећу, колач (боље речено: славски хлеб), уље (односно кандило) и кољиво (то јест: жито). На овом предавању је могло да се сазна(за оне који то нису знали) да реч кољиво води порекло од грчке речи која означава зрневље, илити жито (и да нема никакве везе са клањем), као и да је то жито симбол васкрсења. Колач, који симболизује Христово тело, представља сећање на његову искупитељску жртву, док је вино симбол Исусове крви. Свећа нам означава светлост вере, док нас кађење, са својим мирисом и посебним осећајем, подсећа на небо.

ЧЛАНСТВО

Члан Библиотеке може постати сваки грађанин који уплати чланарину према важећем Ценовнику услуга кога доноси Управни одбор Библиотеке. Чланство може бити на годишњем нивоу, шестомесечном, месечном и дневном и од тога зависи висина чланарине. По истеку рока, корисник обнавља упис или му престаје чланство.

 

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

ПРАТИТЕ НАС

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

     

        

ШТА ДА ЧИТАМ

Ко је на мрежи: 35 гостију и нема пријављених чланова

Број прегледа чланака
62998

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

Izrada Sajta Euproweb.com