Писменост

По попису од 1879. године, Власотинце се истицало по броју писмених становника: 432 писмена мушкарца и 32 писмене жене, од укупно 2626 становника. У то време, у много већем Нишу свега 732 мушкарца била су писмена, а у Врању је било 27 писмених жена. У поређењу са другим срезовима у данашњем Јужноморавском региону, може се слобидно рећи да је наш срез имао више писмених становника  него многи други градови. И кад је у питању отварање школа после ослобођења, наш крај је предњачио. Поред власотиначке основне школе, радиле су школе у следећим селима: Конопница, Крушевица, Дадинце, Горњи Присјан, Рупље, Црвена Јабука, Велико Боњинце. У то време Белопаланачки срез имао је четири школе, Масурички три, Заплањски две, док су Косанички , Јабланички и Прокупачки срез имали само по једну школу...Са развојем школства отварају се и прве књижаре.

 

Станислав Горуновић, Основна школа у Власотинцу, Власотиначки зборник 2, Културни центар Власотинца, Власотинце 2006, 212.

ЧЛАНСТВО

Члан Библиотеке може постати сваки грађанин који уплати чланарину према важећем Ценовнику услуга кога доноси Управни одбор Библиотеке. Чланство може бити на годишњем нивоу, шестомесечном, месечном и дневном и од тога зависи висина чланарине. По истеку рока, корисник обнавља упис или му престаје чланство.

 

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

ПРАТИТЕ НАС

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

     

        

ШТА ДА ЧИТАМ

Ко је на мрежи: 61 гостију и нема пријављених чланова

Број прегледа чланака
65998

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

Izrada Sajta Euproweb.com