Народни устанак

"Народни устанак Власотинчана и власотиначких села био је од посебног значаја у историји Другог српско-турског рата у децембру 1877. године. На вест о бекству Турака из Лесковца, а на основу предходних договора, власотиначки устаници су поставили јаке наоружане снаге на путу према Грделици, где се налазила турска војска на путу за Ниш. Власотиначки устаници су успели да разоружају 170 Турака и дочекали су Колета Рашића који је из ослобођеног Лесковца дошао са добровољцима. Власотинчани су више дана водили борбе са Турцима, али до најжешћег сукоба дошло је на Косовици изнад Грделице. Иако малобројни, прихватили су борбу са скоро 4000 Турака, али су били приморани да се повуку на Врапчији Рид, где су сачекали српску војску, чији је први батаљон са батеријом топова ушао 22. децембра у Власотинце..."

Борислава Лилић, Из прошлости југоисточне Србије у време српско-турскух ратова (1876-1878), НБ "Вук Караџић" Бела Паланка и Институт за политичке студије Београд, 2007, 35.

ЧЛАНСТВО

Члан Библиотеке може постати сваки грађанин који уплати чланарину према важећем Ценовнику услуга кога доноси Управни одбор Библиотеке. Чланство може бити на годишњем нивоу, шестомесечном, месечном и дневном и од тога зависи висина чланарине. По истеку рока, корисник обнавља упис или му престаје чланство.

 

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

ПРАТИТЕ НАС

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

     

        

ШТА ДА ЧИТАМ

Ко је на мрежи: 70 гостију и нема пријављених чланова

Број прегледа чланака
66009

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

Izrada Sajta Euproweb.com