Власотиначки јунаци у српској војсци

"Јужносрбијанци су слободи Србије дали видан допринос и ушли у поменик патриотизма и јунаштва. Бранећи своју земљу, свој национални опстанак, Власотинчани су се храбро борили у току Првог светског рата у Првом пешадијском пуку Моравске дивизије. Храбро су се борили и гинули у Церској и Колубарској бици, на Дрини, у одбрани Београда, пробоју Солунског фронта и коначном ослобођењу Србије 1918. године. Власотинчани су масовно учествовали у Топличком устанку 1917. године. У самом Власотинцу и околини вођене су устаничке борбе. Бугарски окупатор сурово је казнио српски народ, а посебно устаничке крајеве...У српској војсци било је много храбрих војника и виших официра из Власотинца и околине. Власотиначки крај може да се подичи са 14 витезова слободе - јунака српске војске...О њиховом јунаштву остали су историјски записи за ове и будуће генерације. Они су носиоци највиших српских одликовања - Карађорђеве звезде са мачевима, медаље Милош Обилић, Белог Орла и других." 

Добросав Ж. Туровић, Власотиначки јунаци у српској војсци (1914-1918), Власотиначки зборник 1, Културни центар Власотинце, 2003, 113.

ЧЛАНСТВО

Члан Библиотеке може постати сваки грађанин који уплати чланарину према важећем Ценовнику услуга кога доноси Управни одбор Библиотеке. Чланство може бити на годишњем нивоу, шестомесечном, месечном и дневном и од тога зависи висина чланарине. По истеку рока, корисник обнавља упис или му престаје чланство.

 

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

ПРАТИТЕ НАС

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

     

        

ШТА ДА ЧИТАМ

Ко је на мрежи: 66 гостију и нема пријављених чланова

Број прегледа чланака
66003

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

Izrada Sajta Euproweb.com