О ПОРЕКЛУ, СМИСЛУ И ЗНАЧАЈУ КРСНЕ СЛАВЕ

Нови циклус предавања „Јеванђељске теме“, који води јереј Никола Пешић, кренуће у петак, 20.10, темом „Порекло, смисао и значај крсне славе“. Предавање ће бити одржано у Галерији Библиотеке (Гигина кућа) од 18 сати.

СА ОБАЛА ВЛАСИНЕ

Изложба акварела Звонимира Катлановића, под називом „Са обала Власине“, коју је наша библиотека приредила поводом Дана општине, био је очигледно догађај од прворазредног значаја, јер је привукао велики број посетилаца. Највећим делом је било, свакако, поштовалаца рада овог врсног уметника, једног од најпрепознатљивијих и најцењенијих власотиначких сликара.

Посебан значај изложби дало је присуство Братислава Анђелковића,Бате из Вучја, који је изразио жељу да говори на отварању. По његовој замисли, званичном делу је претходио мали „перформанс“, односно приказ настајања акварела, који су нам заједно демонстрирали Катлановић и Анђелковић.

Звонко Катлановић је врстан мајстор акварела, најстарије инајтеже сликарске технике. Он једноставно осећа душу воде, боју и дух Власине, коју нам преноси, пуним срцем, на платно. Та љубав не може да се сакрије и она се види на свакој од ових слика“, казао је том приликом Бата из Вучја.

Срба Такић, директор Библиотеке је пак истакао преданост којом Катлановић приступа раду, упркос годинама и упркос све слабијем виду, као и његову наклоност да свакоме изађе у сусрет и да срећу због урађеног подели са људима који цене њега и оно што ствара.

На крају, Звонко Катлановић се захвалио на лепим речима, признајући да је сликарство, пре свега акварел као техника, „ушло у њега“ и он му предано служи свих ових година и биће му веран докле год је у могућности да ради.

У ДЕЧЈОЈ НЕДЕЉИ „КЊИГА НА ДАР“

„Градимо мостове међу генерацијама“ тема је овогодишње Дечје недеље,у оквиру које су нас посетили малишани из Предшколске установе „Милка Диманић“. Тачније, деца из Припремног предшколског програма из Орашја, са родитељима, са задатком да направе своју књигу и поклоне је нашој библиотеци. У остварењу ове намере помагале су им васпитачице Зорица Стојановић, Марина Марковић, Наталија Пузић и Јелена Петрењ. Наши библиотекари и књижничари су се потрудили да буду добри домаћини и да заслуже поклон који су им деца даровала.

О ЗНАЧАЈУ СВЕТОГ ПИСМА

Библијска школа из Лесковца представила се другог октобра Власотинчанима уводним предавањем на тему „О значају Светог Писма“. Галерија наше библиотеке била је препуна верника и осталих заинтересованих грађана, као и гимназијалаца, ученика веронауке, који су дошли да сазнају нешто о раду ове школе и да чују коју реч више о Библији.

Предавање је одржао јереј Мирослав Јовановић, директор Библијске школе, који је пре тога похвалио добру посећеност и предвидео успешан рад у Власотинцу. По његовим речима у Власотинцу би било одржано једно до два предавања сваког месеца, с тим што би се они потрудили да све познатије предаваче који буду њихови гости у Лесковцу доведу и код нас.

Следеће дружење, у славу Бога, директор лесковачке Библијске школе заказао је за понедељак, 30.10, када ће бити представљен њихов часопис Богољубље. У „вођењу првог часа“ њему су помагали власотиначки пароси Никола Пeшић и Милош Живић. Свим присутним слушаоцима подељени су по један примерак Новог Завета и последњи број листа Благовесник.

ВЛАСОТИНЦЕ КОЈЕ НЕ БЛЕДИ

Дуго најављивана изложба „Власотинце које не бледи“, којом је у исто време представљена и фејсбук страница под истим називом, отворена је у петак, 22. септембра, у Галерији наше библиотеке, у Гигиној кући. Данило Пејчић, покретач и уредник facebook странице, уједно, поред Слободана Ћукаловића и приређивач изложбе, овом је приликом први пут изашао у јавност, представивши себе и свој рад.

Срба Такић, директор Библиотеке, је вероватно зато, у својој уводној речи, за Данила рекао да: „Радује нас својом марљивошћу и посвећеношћу, али и инспирише упорношћу и одлучношћу, која је тако својствена младости“!

Опширније...

ПРВИ МОДЕРНИ ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

Очигледно да су лик и дело Владе Илића и даље веома интересантни Власотинчанима, јер је и после неколико вечерњих програма у којима се говорило о њему (пре свега кроз промоцију књиге професора Саше Станковића) Галерија Библиотеке у среду, 20.9. била препуна.  Предавање са темом „Улога Владе Илића у међународној политици Краљевине Југославије“, које је Саша Станковић уприличио поводом 135. годишњице његовог рођења, тражила се „столица више“ - на радост организатора и предавача.

Опширније...

ШКОЛСКИ БАЗАР

Дана  02.09.2017. године, са почетком у 10 часова, у Галерији Народне библиотеке , отворен је Школски базар. Идеја организатора овог догађаја је била да и Власотинце, попут других градова у Србији, пружи могућност повољније набавке уџбеника, лектире и прибора за школу, тако што ће ученици међусобно размењивати књиге или доносити на поклон књиге које више не користе. На овај начин, буџет породице, нарочито породица са више ђака, може бити значајно растерећен.Школски базар је и прилика да се деца друже, размене информације, савете или једноставно поразговарају о темама које су им занимљиве.

Опширније...

У ЧАСТ ВИНА ВЛАСОТИНАЧКОГ

Изложба докумената и фотографија пригодног назива „У част вина власотиначког“,отворена је 24.8, у Галерији Библиотеке. Изложбу су приредили Слободан Ћукаловић и Новица Тричковић, уз организациону подршку наше установе, Завичајног музеја и Удружења Власотинчана у Београду „Влада Илић“.

Опширније...

ЧЛАНСТВО

Члан Библиотеке може постати сваки грађанин који уплати чланарину према важећем Ценовнику услуга кога доноси Управни одбор Библиотеке. Чланство може бити на годишњем нивоу, шестомесечном, месечном и дневном и од тога зависи висина чланарине. По истеку рока, корисник обнавља упис или му престаје чланство.

 

ЕЛЕКТРОНСКИ КАТАЛОГ

ПРАТИТЕ НАС

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

     

        

Ко је на мрежи: 54 гостију и нема пријављених чланова

Број прегледа чланака
57727

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

Izrada Sajta Euproweb.com