КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ИВАНА ИВАНОВИЋА

У уторак 24. фебруара у Галерији библиотеке са почетком од 17 часова, организована је промоција стваралаштва књижевника Ивана Ивановића.

О животу и делу познатог књижевника говорили су др Јовица Тркуља, професор на Правном факултету у Београду и аутор књиге „Успон и пад Ивана Ивановића“, потом Бранко Павловић, потомак Ратка Павловића и аутор романа „Иван Ивановић“ и  књижевни критичар и проф. књижевности Саша Станковић из Власотинца.

Одломке из приповетке „Шопска Амбасада“ и романа „Војвода од Лесковца“ читали су гимназијалци Марко Станковић и Владимир Николић. 

Иван Ивановић је један од значајних српских писаца чији је целокупни опус везан за историју и личности са југа Србије. У литературу је ушао 1972. године романом Црвени краљ. Комунистичка власт је роман забранила, писца осудила на затвор и отпустила га с посла као морално и политички неподобног да васпитава омладину. Седамдесетих и осамдесетих година бива суочен са великим проблемима око издавања својих романа, да би тек крајем деведесетих његова дела добила на значају и коначно био признат као значајан српски савремени писац.