ЉУБАВ ЈЕ ПЕСМА, БЕДЕМ ЗАБОРАВУ

„На позив Библиотеке и Књижевног клуба ‘Росуља’, приврженошћу праве породице која се сабира око огњишта, поново се окупљамо да огрејемо своје душе непролазном ватром стихова. Нисмо желели да пепео заборава покрије сећање на преминуле поетесе нашег града, па се у сусрет Дану жена присећамо Марије Стојановић, Станке Прикић, Ковиљке Миленковић, Бране Милошевић, Милице Шушулић, Славице Анђелковић, Миле Петровић и Невенке Поповић“ – овим бираним речима, на убедљив и топао начин, вече сећања на преминуле завичајне песникиње отворила је Марија Поповић.

Њихове стихове казивале су гимназијалке Милица Павловић и Софија Митић, док су се неких минулих, веселих времена, песничких, ведрих  дружења и заједничких, лепих тренутака присећали пријатељи и пријатељице, чланови породице, поштоваоци њихових песничких завештања.

Ово вече испуњено топлином, пријатном меланхонијом и срећом због враћања успомена на драге особе, било је обогаћено пригодном изложбом књига чији су они аутори. Њихови издавачи, највећим делом, биле су завичајне установе или удружења (Лист Власина, Културни центар, Фондација Даровитих, Удружење Лоза, Народна библиотека) која су им на тај начин исказивале подршку и бринуле о културном животу Власотинца.

Посебну драж овој вечери дао је чин награђивања учесника конкурса „Мој букмаркер“, на који су учествовали чланови наше библиотеке, а поводом 28. фебруара Националног дана књиге. У избору за најлепши  обележивач страница најуспешније су биле ученице ОШ „8. октобар“, које су освојиле све три награде (Јана Станојевић, Ивана Живковић и Јана Пешић), док је за оригиналност награђен „обележивач“ старијег члана библиотеке Новице Стојановића.

Следећи поетски сусрет у Библиотеци заказан је за 21. март, Светски дан поезије. Задовољни атмосфером, доказаним гестом пријатељства и начином исказивања поштовања, присутни су аплаузом поздравили позив за ново дружење.