НА „ЦРНОТРАВСКОЈ ОРАТИ“

Инспиративно и сваке хвале достојно окупљање Црнограваца који се баве писањем (песници или научници – за ову прилику било је свеједно), у организацији Библиотеке „Сестре Стојановић“, одржано је у петак, 23. јула. Сала библиотеке била је пуна, јер су Црнотравци расути којекуде, већ били дошли у свој завичај, за празник Светог Прокопија (21.7), који је слава Црне Траве. Научни радници, професори универзитета, просветари, студенти, запошљени у разним државним службама, пензионери, ученици, чак и они без сталог запослења, говорили су укратко о себи, о свом раду, о својим инспирацијама и потребама за писањем. На лицима свакога од њих читала се жеља за виђањем, за окупљањем, осећала се радост због намере да се уради нешто на корист родног краја.

Повод свему овоме био је позив који је Библиотека „Сестре Стојановић“ упутила свим завичајцима, људима од пера, са намером да их окупи, да дела научних радника и професора универзитета забележи кроз библиографије урађеног, да да осврт на њихов рад, да песнике и прозаисте представи дајући примере њиховог стваралаштва, и – да све то (сажето у заједничку причу), материјализује у јединствени, помало другачији зборник. Онај који ће сведочити, пре свега, о наклоности и оданости коју Црнотравци имају према своме завичају.

Идеју потеклу од директорке црнотравске Библиотеке, Александре Цветковић, која је у ту сврху и организовала саборовање названо „Црнотравска ората“, пред скупом је образложио Срба Такић, директор наше (власотиначке) библиотеке. Сарадња две установе културе плод је досадашњих добрих односа и договора о међусобном помагању и удруженом деловању. Пошто наша библиотека има великог искуства у издаваштву планирани зборник Црнотраваца писаца и научних радника, биће прво заједничко издање. Наравно, на овоме су скупу изнете многе идеје и предлози, тако да ће наша сарадња засигурно добити нови замах.