НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ ОБЕЛЕЖЕН ПРЕДСТАВЉАЊЕМ У ГРДЕЛИЦИ

Национални дан књиге, 28. фебруар, обележили смо у друштву пријатеља из Дома културе у Грделици. Наиме, ово је био повод да Грделичанима, у уторак 27.2, представимо књигу песама Марије Поповић „(Не)време“, коју смо објавили крајем претходне године. Овај сусрет љубитеља поезије два суседна места још једна је потврда добре сарадње две установе културе.

Управо на ту чињеницу обратио је посебну пажњу Срба Такић, директор наше библиотеке, захваљујући се Ивани Нешић, уредници књижевног програма у Дому културе Грделица, на добродошлици. Он је, уједно, искористио прилику да похвали оживљавање рада власотиначког Књижевног клуба „Росуља“, са „новим, подмлађеним снагама, које су унеле неопходну свежину и ентузијазам у његове активности“!

„У друштву старијих чланица Клуба, Светлане и Јасмине, нагласио је Такић, са нама су вечерас овде и Никола, Дејан, Весна и Марија, чији креативни напори заслужују све похвале, а ми из библиотеке подржавамо њихов таленат и стваралачни рад тиме што смо сваком од побројаних приредили и одштампали барем по једну књигу.“

Говорећи о збирци песама „(Не)време“ Светлана Пешић је истакла да је Марија неке своје тешке тренутке успешно пренела у стихове, и да је овом својом другом књигом показала да је песник о којем ће се и те како чути.

Никола Момчиловић се сложио са њом, тврдећи да је Марија песник који сазрева, све боље пише, а доказ за то су њене нове, необјављене песме.

Јасмина Митровић Милчић је нагласила дуализам у наслову књиге – „песникиња пева и о времену и о невремену, она тражи излаз из света у којем јесте и налази га кроз стихове, на врло успешан начин“!

Весна Петковић Пешић је изразила своје уверење да је Марија пронашла себе у поезији и да стасава у искрену и истинску песникињу.

Захваљујући се на подршци свима који су јој помогли око припреме и издавање књиге и свима који су дошли на њено представљање, Марија Поповић је потврдила да јој је поезија помогла да савлада неке тешке тренутке у животу и дала јој охрабрење и разлог да, ојачана, настави даље.

Вече је завршено пријатељским разговорима, уз неизбежне договоре око даље сарадње. Наговештене су и узајамне посете и песничка дружења.