НЕМА СРЕЋЕ НА ТУЂОЈ НЕСРЕЋИ

Занимљиво, а пре свега актуелно предавање одржао је у Галерији наше библиотеке, у петак 19. априла, др Срђан Алексић, адвокат из Ниша – „Последице бомбардовања осиромашеним уранијумом и право на обештећење“. Ова је тема привукла значајан број заинтересованих, јер сама чињеница да је за време НАТО агресије на Косово и Метохију изручено 15 тона бомби са осиромашеним уранијумом говори довољно о последицама које су оне изазвале.

Концентрација зрачења повећана је 500 пута, што узрокује појаву неплодности, аутоимуних болести и многе друге, које су довеле до енормног повећања смртности на подручју јужне српске покрајине. Бомбардовање 19 најмоћнијих земаља  света, које су у војном смислу биле 700 пута јаче од наше земље, са становишта привреде, нанело је штету Србији од преко 100 милијарди евра.  

„Нема имунитета за ратне злочине, онај ко их начини мора да одговара за њих“, закључио је др Алексић, који је и сам пореклом са Косова. Смрт најближих рођака, као последице бомбардовања осиромашеним уранијумом, њега је још више ојачала у намери да се бори за права оштећених.

„Ко своју срећу гради на туђој несрећи неће је ни имати“ – закључак је његовог излагања и мото активности које он организује борећи се за права страдалих и њихових породица. Предавања, попут овог организованог код нас, стручни скупови међународног и националног карактера, саветовања заинтересованих и слично мисија је коју он себи задао.

После његовог предавања, поткрепљеног приказивањем два пригодна документарна филма, било је много питања присутних, углавном ратних ветерана који су бранили земљу на Косову и Метохији. Заинтересовани за обештећења и задовољења својих права они су тражили савете за непознанице које их интересју.

Посебан тон овој вечери дали су песници Славица Б. Јовановић и Милоје Дончић, који су говорили своје песме и песме других песника из књиге „Уранијум убица (удари песника и адвоката на злочине 20. века)“.