ОДАТА ПОШТА „ЧИКА КИЦИ“

Постављена прошле, 2023. године, и откривена 5. јула, на 60. годишњицу од његове смрти, скулптура Христифора Црниловића, једног од најзначајнијих и најпознатијих српских етнографа, једног од оних Власотинчана који су својим делом оставили траг у своме роду, привлачи све већу пажњу не само мештана већ и туриста, случајних пролазника и намерника.

Рада академског вајара др Милоша Шарића, својом оригиналношћу даје посебну привлачност тргу на којем се налази, пленећи нарочитом лепотом и аутентичношћу. Израђен и постављен на предлог наше библиотеке, уз пуну подршку општинске управе и уз помоћ ЈКП „Водовод“, спомен-обележје „Чика Кици“, на дан његовор рођења, 8. фебруара обишли су представници локалне самоуправе, библиотеке и општинских борачких удружења.

Положивши цвеће, присутни су још једном одали признање његовом раду и културном завештању. Том приликом пригодно се обратио Срба Такић, директор библиотеке и председника ОО СУБНОР-а:  „За живота несхваћен, посвећеник своме послу и мисији коју је сам себи задао, од својих савременика погрдно називан ‘Кица Пустоод’, Христифор Црниловић је оставио изузетна сликарска дела, али и етнографску збирку непролазне вредности, која се данас чува у Етнографском музеју у Београду. Учесник битака на Куманову и Брегалници, на Церу и Колубари, сведок албанске голготе, оставио је за собом  дело које нам служи нам на наук и равнање, које заслужује свако поштовање и обавезу да му будемо достојни следбединици“.