ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА НА КОНКУРСУ „ЈА ЗНАМ КО САМ”

Расписан поводом Дана библиотеке и 125. годишњице рођења Десанке Максимовић, литерарни конкурс за ученике виших разреда основне школе и за средњошколце завршен је доделом награда, 5. јуна, у Гигиној кући.

Тема коју смо одабрали за конкурс – „Ја знам ко сам” – колико да је била захтевна толико је била и инспиративна. Сведоче нам о томе и пристигли радови, њих преко 50, и поред тога што све школе нису учествовале. Спектар размишљања у ученичким написима кретао се од разумевања националне припадности и жеље да се том заносу да лични прилог за општу добробит, до интимних трагања за властитим идентитетом и борбе да се пронађе сопствено место у, рекли би смо, збуњујућој свакодневници. А успут да се расте и порасте у здраву личност која ће себи, својој породици, свом народу и човечанству служити на част и радовање.

Према мишљењу нашег жирија, сви пристигли радови одишу зрелошћу и самоувереношћу аутора да избор и пут који ће себи одредити зависи понајвише од њих самих. Наравно, при одлучивању о квалитету прилога пристиглих на конкурс велики је значај дат и умећу да се жељено изрази, да се каже на што лепши и читаоцима прихватљивији начин. А тих распеваних, а ипак озбиљних, радова било је толико да је жири одлучио да број награђених буде нешто већи, да се и на тај начин истакне даровитост ученика и њихова разборитост у размишљању и писању. Зато су у категорији основаца, где је била и већа конкуренција, додељене три треће и две друге, а у категорији средњошколаца две треће награде.

Дакле, наше колегинице, и саме просветни радници, Селена Видојевић, Сандра Коцановић и Јована Петковић, одлучиле су да код основаца трећу награду дају: Вељку Митровићу V-3, Јани Ђорђевић VI-4 и Петру Стојиљковићу V-4 (сви из ОШ „8. октобар” Власотинце). Другим местом награђени су: Софија Митић, 8. разред ОШ „Браћа Миленковић” Шишава и Лазар Стојановић, 8. разред ОШ „Карађорђе Петровић” Крушевица.

Код средњошколаца трећим местом су се окитили: Нина Тасић III-1 и Сара Стојилковић III-2, а другим Нађа Крстић II-3. Сви су они из гимназије „Стеван Јаковљевић.” Такође, из ове школе је и победник конкурса „Ја знам ко сам” − Вукан Димитријевић III-3, док је победник код основаца Александра Цветковић, 8. разред ОШ „Карађорђе Петровић” Крушевица.

Програм доделе награда водила је колегиница Јелена Лепојевић, док је награде уручио директор Библиотеке Срба Такић.