ЗАТО ШТО СУ ВЛАСОТИНЧАНИ СВЕТОМ САВИ УКРАЛИ ПЕТЛА

Легенда о боравку Светог Саве у Власотинцу добро је позната и публикована на више места (заинтересованима препоручујемо да прочитају књигу „Свети Сава − принц и проветитељ,” издавачи Светигора, Компанија Новости, Цетиње; или да у Завичајном одељењу наше библиотеке потраже књигу „Власотинце које волим”). Тамо се, између осталог, каже: „Када је Свети Саво ишао овим крајевима и учио народ, сврне и у Власотинце. Он је носио уза се петла, који му је певао те казивао које је кад време. У Власотинцима му неко украде тог петла. Светац се наљути и прокуне, да у том месту петлови певају и дању и ноћу. Кажу да одиста петли много певају и данас у Власотинцима.”

Поведени том легендом, а намерни да истакнемо толико трајање Власотинца (Свети Сава је рођен 1175, а умро 1236. године) и Савину оданост роду и вери, намерили смо да урадимо споменик овом светитељу. На његовом ће се постољу, испод фигуре првог српског архепископа, наћи симболи Власотинца – грожђе, паприке и тај петао из легенде, обележје кочоперних Власотинчана.

И, кога смо другог могли да ангажујемо за овај посао него – Милоша Шарића, доктора примењених уметности, уметника који је својим талентом, још као студент, ушао на велика врата у свет успешних. А, уз то је и – Власотинчанин. Идејно решење статуе урађено је прошле године, а недавно нам је Милош донео на увид одливак попрсја у гипсу. Са радошћу што посао лагано одмиче, објављујемо ову фотографију и текст, уз напомену да ће споменик светитељу бити јединствен по томе што се ради техником вареног гвожђа, што је карактеристика рада Милоша Шарића