ИЗЛОЖБА БАТЕ ИЗ ВУЧЈА „БУДИМО ЉУДИ“

Поводом православне Нове године, у Галерији Библиотеке, приређена изложба Бате из Вучја „Будимо људи“.

 

Реч је о 14 портрета блаженопочившег патријарха Павла, које је Братислав Анђелковић (Бата из Вучја) урадио на дрвету и камену. 

Поводом православне Нове године, у Галерији Библиотеke, приређена је изложба Бате из Вучја „Будимо људи“. Реч је о 14 портрета блаженопочившег патријарха Павла, које је Братислав Анђелковић (Бата из Вучја) урадио на дрвету и камену. „Овом смо изложбом хтели да употпунимо свечарску атмосферу уочи дочека православне (српске) Нове године, и, верујем, нисмо могли да нађемо бољи начин за то него изложбом јединственог уметника, нашег пријатеља Бате“, казао је Срба Такић, директор Библиотеке.

Историчар уметности, Јасмина Ковачевић, отварајући изложбу је истакла да: „Сликањем на дрвету и камену, исконским, племенитим материјалима, и испуњен вером, Бата успева да оживи све оно што у нашој Србији полако престаје да тиња. Бата успева да глас Божји преточи у слику и на тај начин продире кроз очи и душу посматрача и у њима пали пламен вере“.

Исте вечери, као допунски програм, приказан је сегмент из другог дела филма „Камен древног сневача“ Небојше Илића Илкета, који управо говори о Бати из Вучја.