ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ХРИСТИФОРА ЦРНИЛОВИЋА

Поводом дана рођења нашег најпознатијег завичајног сликара Христифора Црниловића, 9. фебруара са почетком од 18 часова, у Галерији библиотеке приредили смо  Вече посвећено Христифору Црниловићу

Том приликом је нашој публици приказан документарно – играни филм о Христифору Црниловићу – ПУСТООД, Небојше Илића.  

О животу и раду Христифора Црниловића, говорили су професор историје Велимир Стаменковић и наша колегиница Јелена Миленковић. Професор књижевности Саша Станковић, даривао је нашој библиотеци Зборник града Смедерева, посвећен стогодишњици од почетка Првог светског рата, у коме се налази  његова прича о Христифору Црниловићу – Гете није био довољно Немац.  

Христифор Црниловић – Кица (Власотинце, 8. фебруар 1886- Власотинце, 5. јул 1963) је био српски сликар, истраживач традиционалне културе и колекционар.

Био је интелектуалац који је својим идејама модерне уметности настојао Србију приближити Европи, а да истовремено европској јавности укаже на своју земљу, њену културно-историјску баштину, да тих првих година двадесетог века уведу Србију на велика врата у Европу. Црниловић је био познати сликар свога времена.