ОКО ЗВЕЗДЕ МОРАВА КРУЖИ ПЛАНЕТА ВЛАСИНА

Размишљајући о прогаму обележавања дана наше установе, који, као што смо уобичајили годинама уназад, траје свих пет радних дана, одлучили смо да замолимо проф. др Милана Димитријевића да одржи предавање. Наиме, како смо професора Димитријевића већ позвали да прими Захвалницу Библиотеке, као наше признање и захвалност за његово  даривање књигама, били смо слободни да затражимо од њега да нам популарном причом, барем мало, приближи свемир, са његовим тајнама, недоумицама и слутњама.

Иначе, проф. др Милан Димитријевић, родом Лесковчанин, физичар и астроном, пензионисани је професор Математичког факултета у Београду. Током радне каријере био је на многим важним, пре свега научним, дужностима: Председник Друштва астронома Србије, Председник Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, главни и одговорни уредник часописа „Васиона“, Директор Астрономске опсерваторије, Савезни министар за науку, технологију и развој…

Скроман, предусретљив и увек спреман да говори о теми која представља његово научно и животно опредељење, професор Димитријевић се радо одазвао нашем позиву и одржао предавање у четвртак, 16. маја. Као песник, члан Удружења књижевника Србије, своју је причу поетски насловио „Шетња по сунчевом систему и изван њега“. Осим заинтересованих грађана овом часу астрономије присуствовали су и ученици Гимназије и Техничке школе, у пратњи својих професорки. Излагање, праћено видео презентацијом, професор Димитријевић је завршио ефектно, интригантном реченицом, коју и ми овде стављамо на крај овог нашег приказа, као изазов свим заинтересованим: „Око звезде Морава кружи планета Власина“!