БИБЛИОТЕКА – ОГЊИШТЕ КОЈЕ СЕ НЕ ГАСИ

Програм обележавања 110. годишњице наше библиотеке отпочео је у понедељак 16. маја, представљањем зборника „Лирске народне умотворине власотиначког и црнотравског краја ‘Изникал ми струк босиљак’.“ Охрабрен исказаним интересовањем за овај догађај, директор библиотеке Срба Такић, говорећи о јубилеју, одговорности и обавезама које толико трајање и рад подразумевају, нагласио је: „Трудимо се да допунским активностима, као што је организација културних садржаја и издаваштво, потврдимо значај који библиотека има. Управо смо и обележавање ове значајне годишњице назвали ‘Огњиште које се не гаси’, верујући да су библиотеке она жаришта и лучоноше напредног, ученог, даровитог.“

            Председник општине Братислав Петровић, поздрављајући скуп и честитајући јубилеј библиотеци, говорио је о значају који има књига у свим временима и у сваком друштву. Он је пожелео нашој установи још много књига, корисника и успеха у издаваштву коме смо нарочито посвећени!

            О другом, допуњеном издању књиге „Изникал ми струк босиљак“ говорили су приређивачи њеног првог издања, проф. др Валентина Питулић и проф. Велимир Стаменковић. Валентина Питулић, професорка Народне књижевности на Приштинском универзитету, приредила је и друго издање. Она је истакла значај очувања традиције и затражила од свих, а посебно од оних који се баве писањем и образовањем да увек и свуда истичу своје језичке и културне посебности.

Својим појањем изворних песама програм су додатно улепшале гимназијалке Мила Митић и Милена Крстић.