ЧИТАЛАЧКИ ПИКНИК У МАРИЧКИНО

Размишљајући како да обележимо Светски дан књиге (23. април), у недостатку свог галеријског простора који се реновира, дошли смо на идеју да организујемо сусрет читалаца и библиотеке на отвореном. За тако нешто нема бољег места него крај Власине. Овога пута смо заобишли Спомен-парк ослободиоцима на Старом гробљу, па смо се спустили на саму обалу реке, у Маричкино.
Читалачки матине, или пикник, заказали смо у ране сате, са почетком у 10, а у госте смо позвали гимназијалце. Професорке српског језика и књижевности Сузана Пешић и Тања Милић одмах су прихватиле наш позив, а њима се придружила и професорка Ивана Станковић, из школе „8. октобар“, са ученицима. Сазнавши за нашу идеју дошла нам је и Емина Достовић, са својим пријатељима из удружења Млади Власотинца. Дошавши са децом која имају посебне наклоности према књизи и читању, оне су биле саорганизатори пријатног и помало необичног почетка дана – са књигом у руци, на трави поред реке.
„Овде смо јер волимо књиге и зато што читање представља за нас посебну свечаност, путовање духа у неке лепе и радосне просторе“, казао је Срба Такић, директор Библиотеке, на почетку дружења. Затим су се у говорењу и читању смењивали гимназијалци и основци, спонтано и непосредно. На крају је и неколико читалачких ветерана (Бојана, Јована, Емина, Пеђа, Срба) прочитало своје омиљене песме. Помињемо их поименице да охрабримо неодлучне да нам се следећи пут придруже у што већем броју.
Ово дружење је било посебно и по томе што смо организовали малу наградну игру, у којој су победници награђени са десет књига, наших издања, и пет бесплатних онлајн курсева енглеског језика. Дародавци ових курсева су Link group и ITAcademy, а добитници вредних награда су Јована, Александра, Јелена, Предраг и Душан.
На крају, не можемо а да не похвалимо колегинице које су се посебно ангажовале у организацији – Мају Миљковић и уз њу Јовану Петковић и Јелену Лепојевић. Следеће дружење књигољубаца и Библиотеке заказујемо за половину маја, у склопу програма обележавања дана наше установе.