СЕЋАЊА И ЉУБАВИ ВИТЕЗА ВИНА

Александар Токовић, члан Винског витешког реда „Арена Забаткиенсис“ из Суботице дугогодишњи је пријатељ нашег Винског витешког реда „Свети Симеон“ и у том својству више пута је посећивао Власотинце. Ипак, његова посета у петак, 21. априла, имала је другачији карактер, јер се тада представио као писац. Његова књига „Сећања и љубави“ збир је кратких прича из личног живота, сведочанство учења и стицања искустава уз познате људе (првенствено оних из света умености и музике), сазревања уз гитару (која му је умногоме одредила животни пут), познанстава и помагања другима, давања себе као најбољег начина да се живот проживи богато и најлепшим емоцијама испуњено.

Где су емоције и сећања, ту је и наша Библиотека да организује окупљање љубитеља књига, уз њих, овога пута, и винољубаца. Због реновирања галерије у Гигиној кући скуп смо организоваи у холу на спрату. Тридесетак окупљених уживало је слушајући Александра Токовића са гитаром и његову пријатељицу Јасну Васић са тамбурицом. Вече је отворио Светислав Петровић Штерка, Велики мајстор Винског витешког реда „Свети Симеон“, подсећајући на дугогодишњу сарадњу винских витезова са крајњег севера и са крајњег југа наше земље. Водитељ програма био је Срба Такић, директор Библиотеке.

Ред песама и ред прича, у којима је Александар говорио о личним мотивима, подстицајима и амбицијама, о времену и околностима када су догађаји о којима је писао настајали, били су будно праћени и аплаузима награђивани од стране заинтересоване публике. Упознајући тако још детаљније животни и радни пут, интересовања и достигнућа свог пријатеља из Суботице, сматрали су да су с правом одлучили да ову прилику искористе да му доделе звање конзула свог витешког реда. Ту је одлуку саопштио Сретен Миленковић, Бата Чуљко, први Велики мајстор власотиначких винских витезова, који му је у знак признања обукао свечану одору.

После званичног дела програма вече је настављено дружењем, присећањима на минула сусретања и догађања, уз добра домаћа вина. Јасмина Митровић, једина дама у реду „Светог Симеона“ поклонила је овом приликом статуету „Дедовина“ (рад њеног покојног супруга Небојше Пуше Митровића), Александру Токовићу у знак сећања на ово пријатно вече.