ФРАГМЕНТИ О СРПСТВУ

Српски свет или Српство било је тема предавања проф. др Саше Марковића, историчара, декана Педагошког факултета у Сомбору. Мада је време одржавања било неуобичајено, петак (27.5) од 12 сати, ипак је тема била занимљива значајном броју слушалаца.

Насловљено „Фрагменти о српском свету (уобразиље, стварност и трагања)“, ово предавање, пуно питања, недоумица и сумњи, као закључак ипак је дало мишљење да Српство није једном дата, окоштала прича, већ се мора, сваким протоком времена, променама вредности, додавати дух новог, печат савременог, траг властитог обележја.

„Требна гајити љубав према своме роду, али и бити разложан у његовом разумевању“, једно је од мишљења професора Марковића.

И још: „Нема Српског света без морала, а он је везан за хришћански дух и Светосавље као српску рефлексију православља. Оно није у служби националне идеје и самољубља, већ их оплемењује.“

„Идеологија је кривац непостојања континуитета  у развоју националног идентитета. Зато је ту важна улога образовања, које ствара критичну јавност и мислећег поједница.“

По мишљењу професора Саше Марковића, данас се косовским распећем може сматрати наше биолошко нестајање, па је основни задатак очувања националног идентитета решавање тог горућег проблема.