ПРОФЕСОРУ ЂУРИ У ЧАСТ

  Окупљање у нашој библиотеци (26.12) пријатеља и поштовалаца недавно преминулог професора др Ђуре Стевановића имало је за превасходни циљ да покаже да сећања на њега нису нестала, да је још живо поштовање његовог лика и дела, да планови и идеје које је он имао и те како завређују пажњу, да акције које је покренуо имају следбенике и настављаче. Придошли са разних страна, од Новог Сада и Шапца од Зајечара и Врања, они су себи поставили задатак да одреде којим путем и на које начине наставити оно што је професор Ђура утемељио.

            Овде се пре свега мисли на Власинске сусрете, које је неко од говорника назвао брендом Власотинца који се не сме угасити. Ту је и брига за уређење Дома у Дејану и његово коришћење као општег сеоског добра, а код издаваштва морамо поменути недавно изашле „Дејанске свеске“, чији  први број, мада га је осмислио, професор Ђура није доживео.

            Управо је на ту чињеницу најпре указао Срба Такић, директор Библиотеке, отварајућио скуп: „Две књиге чије је штампање професор иницирао, али, нажалост, није дочекао, сматрали смо својом обавезом да их довршимо и одштампамо. Једна је ‘Из архива Власинских сусрета’, а друга ‘Дејанске свеске’“.

О овим књигама, које су подељене свим присутним гостима, а многи од њих имају своје прилоге у њима, говорили су приређивачи: Драгомир Ђорђевић Брка и Димитрије Буквић.

            Осим представљања ова два издања, скуп је имао за тему да одреди којим путем ићи даље када су у питању Власински сусрети, али и активности Удружење Дејанаца, као и да укаже на неопходност сећања на професора Ђуру Стевановића. Седницу су водили Александар Коцић, председник Удружења Дејанаца и Владан Вучић, председник Иницијативног одбора за формирање Удружења пријатеља Власинских сусрета.