УТИЦАЈ САВРЕМЕНОГ ДРУШТВА НА ПОРОДИЧНЕ ВРЕДНОСТИ MEРИ СТОЈКОВИЋ

Занимљиво и, рекли бисмо, прекопотребно предавање одржала је Мери Стојковић, мастер клинички психолог, у галерији наше библиотеке 31. јануара ове године. Већ сам одабир теме – „Утицај савременог друштва на породичне вредности“ указао је да је ово само био увод у серију предавања која ће се одвијати у наредном периоду. То је потврдила и Мери у најави, али и заинтересованост публике и трајање дискусије која се одвијала на крају предавања.

Говорећи о резулатима свог истраживања на тему „Личност, породични ризико-фактори и психопатија као предиктори криминалног понашања код адолесцената“, она је истакла „кривицу“ родитеља, који у савременом друштву све више губе социјализаторску улогу, па децу васпитава неко други (медији, улица…).

Основни погледи на свет и живот су оно што дете научи у породици, али родитељи, често ‘изгубљени’ у транзицији, свесно напуштају традиционалне породичне вредности“, нагласила је Мери Стојковић.

Очекујући с нестрпљењем њена нова предавања овом приликом ћемо издвојити два цитата која је навела, а који нас морају подстаћи на размишљање:

Патријарх Павле: „Породица је мала црква!“

Мајка Тереза: „Шта можете да урадите за мир у свету? Идите кући и волите своју породицу!“