ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА ХРИСТИФОРA ЦРНИЛОВИЋА

Организацију обележавања годишњице рођења Христифора Црниловића (8.2.1886) преузела је ове године на себе општинска Туристичка организација, уз помоћ и сарадњу Културног центра и Библиотеке. Амбијент и програм били су другачији од уобичајених за овакве прилике, али то заинтересованој публици није сметало да са пажњом прати и похвалама награди оно што је видела и чула.

            Дана у амбијенту некадашњег подрума кафане „Крчимирац“, а данас клубу Undergound kid, пројекција филма „Пустоод“, аутора Небојше Илића Илкета, заслужила је по ко зна који пут похвале и аплаузе.

Биографију Христифора Црниловића присутнима је испричала Оливера Цветковић из Туристичке организације, а потом је организован квиз са питањима из живота и рада овог познатог српског етнолога и етнографа. Награде у књигама обезбедила је наша установа.

О томе колико памтимо Црниловића и како смо му се одужили говорили су Драган Миљковић и Срба Такић, некада запослени у Фондацији даровитих која је носила његово име, а данас радници Библиотеке. Обојица су подвукла слабо памћење потомака и мало поштовања према прецима.

Свој допринос дискусији дали су и професор Саша Станковић и вероучитељ Драган Видосављевић, истичући 60. годишњицу смрти Црниловића (5.7.1963), као значајан повод да се реализује макар започета „прича“ о изградњи спомен-обележја посвећеног њему.