Часопис власотиначке библиотеке

ЕВО НАМА НАС, НОВИНЕ ВЛАСОТИНАЧКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Одавно покушавамо да покренемо часопис који би се бавио културним и друштвеним питањима Власотинца, у коме би се кроз аналитичке текстове, интервјуе, коментаре  стручњака, говорило о времену у коме живимо. Много је активности које се покрећу у нашем месту, много је дешавања која нису чак ни нотирана на страницама наше „Власине“, откако је она прерасла у билтен. Тако она сад тек бележи догађаје везане за рад општинских органа и установа, а велики број активности појединаца, удружења, спортских и других организација остају незабележена. Уз то, много је појава, дешавања која остају незаписана, много је појединачних напора и пројеката који заслужују бар да стану побројани, као део друштвеног миљеа у времену у којем живимо.  А  Власотинце је живо место, са многим догађајима, са пуно агилних људи који имају  тада кажу и покажу.

За коју деценију питаће се неки нови читаоци да ли је уопште било неких догађања, да ли је било вредних и заслужних људи чија је дела ваљало сачувати од заборава.
Осим тога, неке појаве ваља објаснити, треба дати мишљења стручних лица на актуелне друштвене, економске, демографске, културне и друге појаве. Неке акције би ваљало иницирати, неке датуме обележити, многе чињенице и ствараоце сачувати у сећању.
А ко ће то урадити боље и савесније ако не писани медиј, непристрасни хроничар свога времена? Ништа се није десило ако није остао писани траг отоме, и нико од нас није залуд свој век протраћио ако поколења, која дела суде, имају сазнања о томе. Тумачећи време иза нас тражимо писане изворе који нам сведоче о томе, тражимо путоказе и охрабрење за оно долазеће. Ако ће умети да правилно схвати време које ми сада, својим радом, покушавамо да учинимо бољим, ако саме генерације које живе у њему не покушају тода објасне. Захваљујући пројекту Прогреса, којим је финансиран завршетак радова на обнови Гигине куће, и то оном његовом делу који се односи на видљивост пројекта,добили смо могућност да припремимо и одштампамо један (можда идва) броја часописа који смо назвали Наше Власотинце. Покушаћемо да покажемо да је он неопходан и да његово даље излажење не треба доводити у  питање. Надамо се да ће овај број, симболичног имена, који имате пред вама, успети да обезбеди поверење и оправда своје даље трајање.

 

„Наше Власотинце“ – Часопис власотиначке библиотеке број 7
Преузмите часопис у .pdf формату овде.


„Наше Власотинце“ – Часопис власотиначке библиотеке број 6


„Наше Власотинце“ – Часопис власотиначке библиотеке број 5
Преузмите часопис у .pdf формату овде.


„Наше Власотинце“ – Часопис власотиначке библиотеке број 4
Преузмите часопис у .pdf формату овде.


„Наше Власотинце“ – Часопис власотиначке библиотеке број 3
Преузмите часопис у .pdf формату овде.


„Наше Власотинце“ – Часопис власотиначке библиотеке број 2
Преузмите часопис у .pdf формату овде.


„Наше Власотинце“ – Часопис власотиначке библиотеке број 1
Преузмите часопис у .pdf формату овде.