ЧУВАЈТЕ ЗАВИЧАЈ, ЈЕР ОН НЕМА НИКОГА ОСИМ ВАС

Реченицом из наслова завршио је Срба Такић, директор Библиотеке, излагање на тему „Браћа Црниловић, заборављени завичајни прваци“, које је наша установа организовала поводом дана рођена браће, Христифора (8.2.1886) и Уроша (11.2.1892) Црниловића.

Поред њега у улози предавача био је и Драган Д. Видосављевић, вероучитељ и хроничар Власотинца. Док је Такић говорио о обавези потомака да се сећају својих предака, да памте њихова дела и да их узимају за пример, равнајући се према њима (наводећи петнаестак имена, са њиховим кратким биографијама), дотле је Видосављевић опширније говорио о Христифору, Урошу и Александру, њиховом најстаријем брату.

Захвални слушаоци, пре свега ученици гимназије, које је довео њихов професор Саша З. Станковић (и сам посвећеник поштовања и неговања завичајних вредности и спашавања од заборава значајних имена, догађаја и датума локалне историје), али и грађани, којима је ова тема била интересанта, укључили су се својим питањима и коментарима.

Као закључак и наравоученије свега чувеног издвојили смо неподељено мишљење присутних да је наша библиотека доста урадила на том плану (кроз предавања, изложбе, књижевне сусрете и издаваштво), и да са таквим радом мора да настави и даље, укључујући све више сарадника.