ОКТОБАРСКА НАГРАДА ТИМУ БИБЛИОТЕКЕ

Међу овогодишњим добитницима највиших општинских признања нашао се и тим „Власотинце које волим“, којег је (основала, помагала и пратила) за награду предложила наша установа. У образложењу одлуке Општинске скупштине се наводи: „Октобарско признање у облику ‘Похвале’ додељује се тиму ‘Власотинце које волим’ за постигнуте изванредне резултате у области очувања успомена и културних тековина Власотинца. Тим је реализовао филм ‘Власотинце, неиспричана прича’, који је привукао велику пажњу наших  суграђана и осмислио Интернет портал ‘Власотинце које не бледи’, на коме се објављују фотографије и друга документа некадашњег Власотинца“!

Наравно, наш предлог није био случајан већ је плод дуже сарадње са младим људима, у почетку гимназијалцима, а данас студентима на почетним годинама студија – Данилом Пејчићем, Стефаном Тасићем, Филипом Михајловићем и Милом Митић, која је још увек гимназијалка.

Стефан, Филип и Мила су аутори филма „Власотинце, неиспричана прича“, који је релизован у продукцији Библиотеке, а који говори о Власотинцу којег има тек у сећањима наших најстаријих суграђана. Данило је оснивач и администратор сајта „Власотинце које не бледи“, где већ годинама објављује фотографије старог Власотинца, које предано сакупља и спашава од пропадања и заборава. У нашој Галерији имао је једну самосталну изложбу, давао нам је фотографије (које се сада чувамо у архиви) за неке наше друге, тематске изложбе, а својих прилозима помагао нам је и код припрема књига за штампу, чији смо ми издавачи.

Данило, Стефан и Мила присуствовали су Свечаној седници Општинске скупштине и примили награду коју им је уручио председник Општине Братислав Петровић, док Филип, због обавеза на факултету није могао да дође. Наша установа, срећна што је локална самоуправа препознала и наградила напоре које чинимо на очувању културне баштине, сада има још већу обавезу да охрабрује и помаже младе људе, оне који су будућност Власотинца, да га још више воле и да то доказују својим делима.