СЛИКЕ И ПРИЧЕ У ДОБА КОРОНЕ

Изложбом слика нарочитог стила и сензибилитета и збирком прича занимљивог наслова („Чучук Стана и друге приче“) и начина писања представио се власотиначкогј публици Рајко Драгићевић, лекар из Ниша. Изузетна посећеност те вечери (субота, 28. мај), наговестила је пријатно и позитивним осећањима испуњено окупљање.

Откуд гост из Ниша у Власотинцу, објаснио је Срба Такић, директор библиотеке, у уводној речи: „На столу колегинице приметио сам књигу лепих корица. Узео сам је да боље видим илустрацију која ми се свидела, а она је рекла да је аутор слике и прича у тој књизи управо њен лекар, који је заинтересован да се представи у Власотинцу. Наравно да сам то одмах прихватио.“

Са литерарним стваралаштвом Рајка Драгићевића ове вечери нас је упознао проф. др Горан Максимовић, професор на Филозофском факултету у Нишу: „На посебан начин ова књига је огледало самог аутора. Он кроз приче, писане на њему својствен начин, преиспитује свет у себи, око себе и изнад себе.“

            Сличним тоном, Јошкин Шиљан, сликар и културни радник из Грделице, представио је изложене слике и ликовно стваралаштво нашег госта: „Да би сте разумели његове слике довољно је да им приступите отворених очију и отвореног срца“, била је његова порука.

            Говорећи о свом раду на уметничком плану, Рајко Драгићевић је признао да му је сликање природнији начин изражавања, а да се на писање одлучио за време пандемије короне, „због вишка времена“!

            Скромног и ненаметљивог у објашњавању свога дела, публика је својим интересовањем ипак „натерала“ аутора да кроз занимљиви дијалог и међусобно изражавање мишљења и ставова дођу до сагласја у тумачењу виђеног и чувеног. А оно би могло да се сведе у једну реченицу – идејом мегалополиса човек је уништио идеју хуманог живота, али то не значи да треба да се преда, већ напротив – мора да се бори, да доказује да постоји.