УЗ СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

Желећи да на пригодан начин обележимо Светски дан књиге, 23.4, који ове године пада у Велику суботу, одлучили смо да се присетимо неких наших сарадника који су нас заувек напустили, а чије смо књиге објавили у последње две године. Такође смо штампали књиге и неким ауторима који се због болести ретко појављују у јавности. И једнима и другима нисмо успели да организујемо званична представљања те им на овај начин изражавамо признање и захвалност.

Љубомир М. Глигоријевић је премино пар недеља пошто му је из штампе изашла књига превода Пушкинове поезије (2021), коју је он назвао „Пријатељима“. Годину дана раније смо му објавили књигу превода песама Афанасија Фета, под називом „Стихови“, који такође (овога пута због пандемије корона вируса) није представљена.

Изненада нас је напустио и Звонко Ј. Стојиљковић, чија је књига аутобиографских записа „Путеви што у амбис воде“ одштампана после његове смрти (2021).

Због болести већ дуго се у јавности не појављује Гаврило Д. Стојановић, који без књига и писања очигледно не може. Прошле смо му године објавили песмарицу под називом „Различите љубави“.

Све ређе виђамо и Драгана Јовића, али је његово перо и даље вредно, што је у 2021. години потврдио књигом стихова „Ја сам ја у песмама“.

Растужила нас је и неочекивана смрт Срђана Милоша Кигена, песника и сликара, као и, нешто раније, његове сабраће по кичици и уметничком нерву, Звонимира Катлановића и Небојше Митровића Пуше. Поред њих додајемо и неподељену жалост због неумитног пресељења у неку другу димензију Драгана Цветановића и Новице Јовића.

Не каже се без разлога „Човек снује а Бог одлучује“, остали смо без драгих пријатеља и даровитих људи, наша је културна сцена осиромашена за много замишљених, започетих а незавршених дела, на која би свакако били поносни. Али сећања на њих и њихову уметничку заоставштину храбри нас да и даље не посустајемо у својим намерама да помажемо талентованим завичајним ствараоцима, када им је наша подршка неопходна. А све у славу књига, читања, учења и напредовања, духовног и културног узрастања нашег Власотинца.