„ЧЕТИРИ КАВАЉЕРА” ЗОРАНА ДАВИНИЋА У БОРИНОЈ НЕДЕЉИ

Истински културни догађај приређен је у уторак 11. априла, поводом представљања књиге Зорана Давинића „Четири каваљера,” коју је издала наша Библиотека. Књига је јавности приказана у Галерији Културног центра на кеју, што је: „Добар пример сарадње две општинске установе културе,” како је у свом уводном излагању истакао Срба Такић, директор Библиотеке. Он се том приликом захвалио и Мирославу Цери Михаиловићу, оснивачу и покретачком духу манифестације „Борини дани” (ове године одржани су 57. пут) у оквиру којих је, у Бориној недељи, део планираног програма премештен у Власотинце. Ово је организовано са намером да се у завичају аутора, заједно са његовим суграђанима, онима који прате и поштују његов рад, представи дело које ће засигурно обележити савремени књижевни живот Власотинца.

          Да би све било на висини дела и аутора коме је било посвећено вече, потрудили су се чланови културно-уметничког друштва „Синиша Јанић” и чланице градског Женског певачког друштва. Глумци аматери извели су кратки игроказ, део комедије „Четири каваљера,” која је једна од оних које се налазе у књизи. Део друге комедије из ове књиге, „Где ћемо течу,” прочитали су даровити гимназијалци Нина Тасић и Петар Вељковић. Они су читали и поговор књиге који је написао Синиша Павић, а који је био спречен да дође.

          Надахнута је била и Светлана Пешић, песникиња и пријатељица Зорана Давинића, која је, читајући свој есеј посвећен његовом животу и раду, исказала искрено поштовање. Речи хвале према Давинићевом књижевном делу није крио ни Цера Михаиловић, наглашавајући да је он носилац признања Печат Бориних дана.

          После завршетка званичног дела програма, бројна публика је још дуго остала, чекајући да им се на књигу, коју су сви присутни добили на дар од Библиотеке, потпише аутор препознатљивог пера и духа, један од носилаца и препознатљивог симбола културног живота Власотинца.