ГУСЛАРСКО ВЕЧЕ У СЛАВУ „ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА“

Велики јубилеј, 175 година „Горског вијенца“, одлучили смо да обележимо пригодним предавањем, за које смо ангажовали проф. др Горана Максимовића, са нишког Филозофског факултета.Пошто се он радо одазвао нашем позиву, предложио нам је да би било добро да уз причу о Његошу и „Горском вијенцу“ иду и гусле. Његовом захтеву смо радо удовољили и за ову прилику смо позвали чланове „Удружења гуслара и писаца епске поезије ‘Горња Јабланица’“ из Медвеђе: Радосава Додеровића, Миљана Токовића, Милана Додеровића и Видака Аџића.

Предавање под називом „Јубилеј 175 година ‘Горског вијенца’ и значај 1847. године у српској књижевности и култури“, као и наступ гуслара, привукли су, на наше задовољство, велику пажњу. Неочекивано бројна посета и програм који је трајао готово два сата, потврдили су мишљење да праве вредности и истинске националне величине увек изазивају занимање и дужно поштовање.

Задовољни посетом власотиначке публике, за коју важи мишљење да је најобразованија и најприсутнија на дешавањима која организују локалне установе културе, професор Максимовић и гуслари су били пуни предлога да се још који пут појаве у Власотинцу. Можда се прилика за то укаже већ следеће године, када ће се обележити 210 година од рођења великог Његоша.