ХИЛАНДАРСКИ ФИЛМОПИСИ ГОРАНА ВУКЧЕВИЋА

 Изузетну прилику која нам се указала, захваљујући познанству господина Србољуба Јанковића са господином Гораном Вукчевићем, нисмо могли, нити смели, да пропустимо. Јанковић, који дужи низ деценија живи у Новом Саду, из срца није истиснуо Власотинце, те је иницијатор бројних идеја и пројеката којима је настојао да вредне и сваке хвале заслужне акције из „Српске Спарте“ пренесе у свој завичај. Вукчевић је пак изузетно плодан телевизијски и филмски редитељ, познат најпре по својим документарним и образовним емисијама, понајвише онима на тему православља.

            Запошљен у Телевизији Нови Сад, урадио је бројне серијале („Образовна тв веронаука“ је прва званична сарадња Српске православне цркве и државне телевизије). Најпознатији је по „Буквару православља“ и „Хиландарским вековањима“. Вукчевић је Свету Гору и Хиландар посетио 291 пут, те је то своје богато искуство и посвећеност духовним светињама преточио у фотомонографије „Хиландар, оком и душом“ и „Водич кроз Свету Гору и Хиландар“.

Нашој се је публици, у Галерији Библиотеке, представио филмовима „Причешће на Атосу“ и „Непрекидна молитва“, у четвртак и петак, 3. и 4. јуна. Знатижељна и за тему заинтересована публика, била је препуна питања, а редитељ Вукчевић им је одговарао стрпљиво, темељно и аргументовано. Обе вечери трајале су више од сата дуже од предвиђених термина, на задовољство аутора и љубопитљивог слушатељства.

На крају, задовољан интересовањем које је владало за његов рад, Горан Вукчевић је обећао да ће најесен поново доћи у Власотинце, са филмом „Чујте Срби – прича о Арчибалду Рајсу“!