„ПОЧЕТАК“, ЗА ПОЧЕТАК

 

Национални дан књиге, 28. фебруар, наша је библиотека обележила представљањем књиге песама „Почетак“, младе песникиње Милице Стојковић. Ову смо књигу објавили 2020. године, али су се услови да се званично прикаже јавности стекли тек сада. Мада већ овенчана са више признања за своје песничко стваралаштво, представљањем своје прве књиге Милица и симболично започиње свој литерарни узлет у завичајном песничком јату.

Поред ауторке, о књизи су говорили Срба Такић и Јована Петковић. Такић је нагласио амбициозност и енергичност младе песникиње, што ће временом, сматра он, поред неоспорног песничког дара, од Милице начинити један од стожера културног живота у Власотинцу.

Јована, професорка књижевности, анализирајући песнички првенац Милице Стојковић, симболично назван „Почетак“, истакла је: „Милица збирку почиње љубављу, а и завршава је њоме. Почиње љубављу према породици, а завршава је љубављу према вољеном човеку. Између те две тачке љубави, налази се све оно што чини живот – туга, срећа, природа, свакодневна догађања… љубав је овде почетак и крај“!

Говорећи о себи и о свом литерарном раду Милица је нагласила да је до сада објавила две збирке песама и два романа, док јој је трећи роман спреман за штампу. После ишчитавања одабраних песама, своју поезију је протумачила на следећи начин:

„Све моје песме су проживљене и испуњене емоцијама, верујем да ће се сви они, који их буду читали, пронаћи у њима.