ПРИЧА О ПОТОМЦИМА КОСТЕ МУМЏИЈЕ

„Мада су до сада одштампана три издања књиге о Влади Илићу (‘првом модерном градоначелнику Београда’) интересовање за њега и његову породицу, чији је родоначелник његов отац Коста Мумџија, не престаје. Управо зато је свако ново издање допуњавано новим подацима и документацијом, али као да аутору овог дела, Саши Станковићу то није било довољно, већ се намерио да причу ‘истера до краја’, односно да проучи родослове мумџијиних потомака по мушкој линији, све до данашњих дана“ – овим је речима Срба Такић, директор Библиотеке најавио предавање интригантног назива – „Трагедија породице Илић у сенци бурне историје“!

Предавач, Саша Станковић, аутор књиге „Влада Илић, први модерни градоначелник Београда“, потрудио се да своју причу поткрепи инсертима из тв-емисије „Београд за почетнике“ ТВ Студио Б и видео-приказима многих фотографија, докумената и родослова. Понесен знатижељом присутних, на чија је питања касније и одговарао, он је дао детаљан преглед историје породице Илић, Мумџијских, по мушкој линији.

Као закључак његовог излагања издвојили смо чињеницу да ова некада многобројна, богата и моћна породица, данас има само два мушка потомка, који живе у Карловцу, у Хрватској. Један је већ у озбиљним годинама, неожењен, док је други ожењен и има ћерку. Ако не добије сина, лоза Косте Мумџије престаће да постоји. Тиме ће затворити круг још једна породична прича, потврђујући ону Толстојеву „да све срећне породице личе једна на другу, а свака несрећна, несрећна је на свој начин“.