ВЛАСОТИНАЧКЕ ПРИЧЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ РАДИВОЈА Б. ПРИКИЋА, НА ДАН ДАРИВАЊА КЊИГА И ДАН СВЕТОГ ТРИФУНА

Прошло је више од годину дана како у галерији наше библиотеке, смештеној у приземљу Гигине куће, због њеног реновирања нису организоване никакве активности. Коначно, у среду, 14. фебруара, на Светски дан даривања књига и Дан Светог Трифуна, уређена и лепша него пре, галерија је окупила своје пријатеље, сталне пратиоце дешавања која организујемо, чланове библиотеке нестрпљиве да се поново окупљају лепим поводима и, за нас, важним датумима.

Овога пута повод је био представљање књиге Радивоја Б. Прикића, Власотиначке приче из прошлости, која је недавно изашла из штампе у нашем издању. Датум њеног представљања није случајно изабран, јер су нам се, заинтересовани да присуствују, најавили чланови власотиначког Винског витешког реда „Свети Симеон“, Власотинчани расути ван места свог рођења, који се на овај дан враћају у завичај, посећују родбину и пријатеље, обилазе винограде и зарезују их.

На све напред наведено подсетио је Срба Такић, директор Библиотеке, у поздравном обраћању, посебно напоменувши да Галерија од претходне године, одлуком Управног одбора носи назив „Миодраг Нагорни“, у част нашег суграђана, професора новосадске Ликовне академије, који је библиотеци поклонио изузетну збирку слика и графика.

Овој вечери, пуној позитивних осећања, драгих подсећања и срдачних сусретања, посебан печат дали су гимназијалци Марта, Милица, Софија, Лука и Петар, читањем прича из књиге. А те „приче из прошлости“, које су нас враћале у нека времена која чувамо у лепим успоменама, својим сећањима допуњавали су присутни, сви од реда пажљиви слушаоци. То је програм представљања учинио много дужим, али нико у препуној сали није негодовао због тога, чак шта више, сви су изашли задовољни и са жељом да је оваквих вечери што више.

Задовољан је био и Радивоје Б. Прикић, поручивши да је отворио своју архиву и да је спреман да са библиотеком настави рад на штампању целокупне грађе коју су он и његов отац Борислав стрпљиво и темељно годинама сакупљали. На крају, уз послужење какво завређује празник Светог Трифуна, г. Прикић је потписивао књиге коју је свако од присутних добио на поклон.