СЕЋАЊЕ НА ПРЕМИНУЛЕ ЗАВИЧАЈНЕ ПЕСНИКЕ И СЛИКАРЕ

Поводом 21. фебруара, Светског дана матерњег језика, наша библиотека и Књижевни клуб „Росуља“ организовали су вече посвећено завичајним песницима и сликарима. Вече посвећено пријатељима, колегама, сарадницима и саборцима на пољу културе и уметности, који су се упокојили али чија дела и даље живе, кроз која они трају и путоказ су и охрабрење млађима.

            „Ми не можемо да их се не сећамо, јер су својим радом постали део нас, оставили трагове у времену у којем су живели, стварали и утицали на стваралаштво и васпитавање нових нараштаја“, казао је Срба Такић, директор Библиотеке.

„Вече смо назвали ‘Витло срећнијег света’, што је парафраза једног од стихова које ћемо вечерас чути, наставио је он. Овај нам наслов говори да су они својим талентом, ентузијазмом и оствареним делима били она витла, центри око којих су се окупљали други, такође креативни и енергични, жељни доказивања и остварења, бодрили их, подржавали, али и сами настојали да вођени њиховим примерима, остваре себе као уметнике. Да дају свој допринос и уграде себе у неки лепши, срећнији свет.“

Ово посебно пријатно и емотивно вече ни киша није успела да омете, посећеност је била изузетна, тражила се „столица више“, што је још један доказ уверењу да преминули завичајни ствараоци, песници и сликари, настављају да живе кроз своја дела, кроз сећања пријатеља и поштовалаца онога што су оставили иза себе. Програм је водила Јустина Видосављевић из Књижевног клуба, најављујући да је вече посвећено: Јовану Ђекићу, Љубомиру Глигоријевићу, Радославу Шушулићу, Звонимиру Катлановићу, Зорану Давинићу, Живојину Јовићу, Небојши Митровићу Пуши, Николи Живковићу Газибари, Предрагу Станковићу, Новици Јовићу, Срђану Милошу и Звонку Стојиљковићу. О њима су говорили Лука Крстић, Братислав Анђелковић, Властимир Стојановић Шиља, Светлана Пешић, Светислав Јовић, Јасмина Митровић, Саша Станковић, Зоран Стојичић, Снежана Прокопијевић, Светлана Шарић, Војкан Арсеновић и Срба Такић. Њихове уводне речи о сваком од уметника понаособ били су само уводи у разговоре и казивања осталих присутних, који су се укључивали износећи своја сећања.

Стихове песника говориле су гимназијалке Софија Митић и Милица Павловић, док је на сликаре подсетила и изложба њихових слика. Ово вече је било прилика да се изложе и портрети неких од поменутих уметника, из збирке „Моји пријатељи“ коју је библиотеци поклонио Властимир Стојановић Шиља. Ова је збирка сада увећана за портрет недавно преминулог Зорана Давинића, којег је нашој установи даривао Момчило Поповић из Дома културе Грделица. Предајући слику г. Поповић је нагласио да је поклон доказ добре сарадње и међусобног уважавања и поштовања за напоре које чинимо да обогатимо културни и друштвени живот својих средина.

Мада је програм трајао много дуже од предвиђеног времена нико од присутних није журио да напусти Галерију, већ су остали у необавезним разговорима и после званичног завршетка. Следећи сличан сусрет заказан је за  6. март, када ћемо се присетити покојних власотиначких песникиња.