ДАНИЛО КОЦИЋ – ПРОМИШЉАЊА О ПРОЛАЗНОСТИ ЖИВОТА

 „Свака његова књига је догађај, а нама, којима је пружио прилику да сарађујемо у њеном издавању, већ та чињеница много значи. Неуморни Данило својом енергијом и стваралачким опусом постиђује многе, али и храбри их да не одустају у својим тежњама, да своје стваралачке снове остварују радом” – овим речима је Срба Такић, директор Библиотеке, најавио представљање још једне од књига коју је наша Библиотека издала током прошле године. Реч је о збирци кратких прича Данила Коцића − „Опроштајни концерт.”

            Рекавши за Данила да је човек од кога је некада, као тек запослени новинар листа „Власина,” учио новинарски занат, али је учио и озбиљност приступа послу и добронамереност према свакој теми и појединцу, Такић је похвалио дугогодишњу сарадњу са њим, као и његово праћење активности наше Библиотеке.

            Говорећи о књизи и причама у њој, мр Лука Крстић је Данила назвао идеалистом који пати због света таквог какав јесте: „Он себе непрестано преиспитује, враћајући се изнова на почетке, трагајући за узроцима онога што се дешава. Његова проза је модерна, пуна лирике, он не прави разлику између приче и стиха, емоција је оно што исијава из написаног и увек присутна жеља да се разуме живот такав какав је дат.”

            Своје излагање професор Крстић је завршио речима: „Самоћа је изабрано стање Данила Коцића, зато и не чуди његово добровољно изгнанство, ни то што је овој својој књизи дао поднаслов ’Дани ћутања и друге приче’.”

            На крају програма, Данило Коцић, скроман какав јесте, и овога пута је више говорио о другима него о себи и своме делу. Аутор мноштва новинарских написа, али и десетина књига, од којих неке имају антологијску вредност (да поменемо тек: „Хумор у делима лесковачких писаца,” „Говор Лесковца и јужне Србије,” „Лесковачки песници – трагови и трагања,” „Лесковачки писци и њихово доба”…) остао је достојан себи, прокоментарисавши своју најновију књигу једноставним речима: „Нека о написаном суде читаоци!”

            Збирка кратких прича „Опроштајни концерт (Дани ћутања и друге приче)” Данила Коцића представљена је у Гигиној кући, у петак, 30. јуна. Неке од прича из ње читале су колегинице Јована Петковић, Селена Видојевић и Бојана Стојилковић.