„ОДСУТНИ АНЂЕО“ ДЕЈАНА АЛЕКСИЋА

Песнички надахнуто вече, посвећено књизи „Одсутни анђео“, аутора Дејана Алексића, одржано је у четвртак, 10. марта, у Галерији наше Библиотеке. Започето је аудио-снимком, у којем је Мирјана Митровић прочитала песму „Језива шума“ из поменуте књиге, а настављено је уводним излагањем уредника Србе Такића.

Он је нагласио да је ово Дејанова друга поетска збирка, а да је прва („Немири“, 2013) такође штампана као издање Библиотеке: „Његова поезија је емотивна, проживљена, пуна њега самог, и живота који није био на његовој страни. Одрастао у хранитељској породици, он се изборио за своје место у друштву, данас је свој човек, а ја сам сигуран да је поезија један од ослонаца који га је сачувао, ојачао и учинио га сигурним у себе“.

Јована Петковић, професорка књижевности, у својој анализи ове песмарице, казала је: „Збирка песама Дејана Алексића „Одсутни анђео“ приказује живот онаквим какав он стварно јесте, можда на помало мрачан начин, али, ипак, и те мрачне ствари јесу његов саставни део.

Његов стих је пун таме, сав је од бола, саздан од немира, а поред свега тога један анђео се грчевито бори да га сачува од зла. Ко је одсутни анђео Дејана Алексића, то је главно питање ове збирке.“

            На то је питање одговорио сам песник: „Одсутни анђео су драги људи које сам силом животних (не)прилика изгубио. Метафорички речено то су емпатије које нестају из живота свих нас. Све мање времена имамо за пријатеље, за оно што волимо, за себе саме. Постајемо заробљеници својих обавеза, прохтева, амбиција. Поезија коју пишем је начин да се борим против таквих сила, да понудим преиспитивање, враћање себи и изворним вредностима“, рекао је Дејан Алексић.

            Велики број његових пријатеља и колега са посла, који су присуствовали овој поетској вечери, најбоља су потврда да је песник на правом путу. Такође, то показује да је и наша Библиотека на правом путу, све дотле док подржава, охрабрује и помаже такве напоре.