ДРУГО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ „МИ ЋЕМО ТИ БИТИ НАДА“ ЉИЉАНЕ ГЛИГОРИЈЕВИЋ

 Поводом Светског дана поезије, 21. марта, наша је библиотека организовала представљање другог издања књиге Љиљане Глигоријевић „Ми ћемо ти бити нада“. Због неопходности поштовања мера безбедности и заштите од пандемије корона вируса, како налаже републички Кризни штаб, ово је представљање одржано у посебном режиму, са смањеним бројем посетилаца, у простору читаонице Завичајног одељења.

            О књизи су говорили: њен уредник Мишел Болтрес, директор Библиотеке СрбаТакић и ауторка. Уместо рецензента ове књиге, професорке и песникиње Вере Цветановић, која није могла за ову прилику да допутује из Бабушнице, њену оцену књиге прочитао је Срба Такић. Он је, пре тога, у своје име и у име колектива на чијем је челу, похвалио добру сарадњу са Уметничким клубом Расковник и њеним председником Болтресом. Љиљани је пожелео још много добрих песама и нарочито истакао да је она један од ретких завичајних аутора која штампа друго издање неког свог дела, и још више – да је успела за то да добије подршку Министарства спољних послова.

            Мишел Болтрес је говорио о богатом издавачком опусу, задацима и циљевима Уметничког клуба Расковник, посебно се осврнувши на успешан и плодотворан рад учитељице Љиљане Глигоријевић, чија је књига „Ми ћемо ти бити нада“ плод њеног педагошког рада, прилагођена деци школског узраста, наменски писана за школске приредбе.

            Ауторка, песникиња и, слободно можемо рећи, посвећеник своме послу, Љиљана је нагласила да је књигу посветила деци, оној која је она учила или ће их учити, али и свој светосавској, српског младежи, која мора да се васпитава и учи на светосављу, оданости вери, историји и традицији. Затим је прочитала уводни део књиге – беседу „Божија децо, светосавски ластари“.

Њене стихове из књиге читале су гимназијалке Јана Дилберовић и Јулијана Јовановић.