ЛУТКАРСКА РАДИОНИЦА ПОВОДОМ САВИНДАНА

На срећан начин успели смо да својим програмима спојимо обележавање два велика датума националне историје и два значајна имена наше духовности – дан Вуковог рођења и дан Светога Саве. Наиме, поводом Вукове недеље били смо расписали ликовни конкурс за основце „Творцу азбуке нацртај бркове“, а једна од обећаних награда била је учешће на луткарској радионици. Похвале и књиге најуспешнијима давно су подељене, а луткарску радионицу смо заказали  одмах после Савиндана, не желећи да деци кваримо радост учешће на школским свечаностима.

Анита Пешић, васпитачица из Ниша, познатија као Луткољубица, спада у ону врсту заљубљеника у оно што ради који се могу назвати посвећеницима. Она путује Србијом, дружи се са децом, охрабрује њихову даровитост, подстиче машту и оснажује им самопоуздање. Непрестано заузетој, морали смо много раније да закажемо посету нашој библиотеци. Савидан нам се чинио као одлична прилика за дружење са награђеним ученицима, уз договор да тема радионице буде управо Свети Сава.

„Веома је важно да деца учествују у оваквим радионицама, због развијања маште и креативности, који нам доносе радост, позитиван однос према животу, чине га лепшим и радоснијим“, казала је Луткољубица обраћајући се деци.

Али, да не постоји граница за интересовање и бављење луткама показали су и присутни родитељи и наставници. Они су помагали деци, а неки су се упустили у самосталу израду својих лутки. Два школска часа прошла су у лепом и веселом распложењу, још радоснијем јер је свако од малих уметника могао да понесе кући луткицу коју је направио.