ПЕСНИЧКОМ РЕЧЈУ СТОП НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА

 Окупљање са искреним намерама десетак завичајних песника и неколицина њихових пријатеља, подржавалаца акције, уз четрдесетак песника са стране, који су послали своје песме – може се сматрати „добром причом“ организованом у прилог већ традиционалне (међународне, племените) манифестације, или боље рећи борбе – „Песничком речју – Стоп насиљу над женама“.

            Осму годину заредом, изузетну енергију да окупи људе и читаву хуману идеју спроведе до краја, повезујући се са сличнима у другим регионима и земљама, исказује Љиљана Глигоријевић, песникиња и просветна радница. Уз не само моралну подршку своје јаче половине, такође песника (зар би и могло другачије), Мишела Болтреса, она је у нашој библиотеци организовала својеврсни песнички час, на коме су читане песме присутних аутора, али и све оне од других аутора, које су стигле са разних страна, из земље и иностранства, разним начинима.

            „Наша библиотека је од почетка подржавала ову акцију, која се сада одржава по осми пут, а тако ће бити и надаље“, казао је Срба Такић, директор библиотеке, који се овога пута јавио и у улози песника.

            Светлана Шарић, вођа пројекта „СОС телефон за жене и децу жртве насиља“ у Власотинцу, изнела је забрињавајући податак да је током прошле године на територији наше општине чак 229 жена пријавило насиље у породици.

            Снежана Даскаловић, социјална радница у пензији, позвала је да бар у време Дана активизма против насиља над женама (од 25.11. до 10.12) обратимо већу пажњу на овај проблем и да не дозволио да насиље (над било киме и било где) постане константа нашег живљења.

            Песници, које називају пробуђеном савешћу човечанства, говорили су о  овом проблему кроз своје стихове. Надајмо се да ће умети да их чују и разумеју они којима су упућени – да је боље слушати лепу него грубу реч, да је боље чути стих, а не плач.