ПОДРШКА СТРУЧНОМ СКУПУ „ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА“

 Наша библиотека стално истиче подршку свим акцијама, предлозима, идејама, организацијама које имају за циљ промоцију и афирмацију завичајних вредности. Тако смо се и овога пута радо одазвали захтеву Завода за заштиту споменика културе Ниш да у нашој установи одрже округли сто и пригодну изложбу у оквиру стручног скупа „Очување културног наслеђа Јабланичког округа“.

            Претходног дана (четвртак, 24.11) у Вучју и Лесковцу, а сутрадан (петак, 25.11) у Власотинцу, окупило се тридестак стручњака из области природног и културног наслеђа, из неколико Завода из земље и региона, са циљем да се упознају са наслеђем Јабланичког округа. Придошли из Суботице, Новог Сада, Панчева, Смедерева, Београда, Ваљева, Краљева, Ниша, Лесковца и Бања Луке, они су најпре обишли варош и његове, за њих, значајне објекте (турску кулу, споменик ослободиоцима, млин, цркву, чаршију…). У улози водича били су представници Културног центра и Туристичке организације, док су им о неким од знаменитости Власотинца говорили Даница Валчић и Саша Станковић.     

У Галерији Библиотеке атмосфера је била радна, стручно предавање и пригодна изложба. Скуп су отворили Ђорђе Стошић, историчар и Ивана Цвтковић, архитекта, обоје из нишког Завода. У име домаћина присутне је поздравио директор Срба Такић. И, као што ред налаже, госте из далека, после радног дела, чекало је послужење, за шта се пријатељски потрудила Задруга „Пионир“.