У ПОСЕТИ КУРШУМЛИЈСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

За недељу, 30. Мај, договорили смо посету Народној библиотеци у Куршумлији. Ово је био део нашег годишњег плана обиласка и упознавања сродних установа, ширења веза и познанстава, размене искустава и стечених стручних знања. Наш љубазни домаћин, директор библиотеке Небојша Гашић, са колегеницом Снежаном Милосављевић, сачекали су нас пригодним послужењем и добродошлицом. Упознајући нас са историјатом и радом установе на чијем је челу, директор Гашић је посебно истакао легат академика проф. др Војина Шуловића и издавачку делатност и стваралаштво локалних литерата. Од њих смо на поклон добили неколико књига.

Наравно, и ми смо искористили прилику да куршумлијској библиотеци поклонимо књиге из нашег издавачког програма и да их укратко упознамо са својим радом.

После тога, директор библиотеке Гашић био је наш водич до манастира Светог Николе, најстарије задужбине Стефана Немање, који се налази на узвишењу, на самом улазу у Куршумлију. Овде нас је дочекао протосинђел Глигорије и упознао нас са историјом Немањића и самог манастира. На нека од наших питања он је одговарао љубазно, монашки смирено, упутивши нас подробније у теме које су нас интересовале.

Ко се нађе у овом делу наше лепе Србије свакако неће пропустити прилику да посети природне знаменитости овога краја – Пролом бању и Ђавољу варош. Томе искушењу нисмо одолели ни ми, захвални временским приликама које су биле на нашој страни.