ПОКЛОН „КЊИГЕ СОЛИДАРНОСТИ“ И КОНКУРС „НАПИШИ ПИСМО СВОМ ОМИЉЕНОМ КЊИЖЕВНОМ ЈУНАКУ“

Четврти дан програма обележавања 110. годишњице наше библиотеке, под називом „Библиотека – огњиште које се не гаси“, био је предвиђен за доделу награда за конкурс намењен основцима, који смо расписали под називом „Напиши писмо омиљеном књижевном јунаку.“

Међутим, који дан пре јавио нам се Михајло Шћепановић, уредник Програмске акције Првог програма Радио Београда „Књига солидарности“, изразивши жељу да нам поводом јубилеја поклони књиге. Тако је и било. Око 500 нових наслова примили смо у четвртак 19. маја, што је нашу годишњицу учинило још свечанијом и радоснијом.

„Књига солидарности и Михајло Шћешпановић били су са нама одмах после пожара 2008. године и дали су нам велико охрабрење да истрајемо у обнови наше библиотеке,“ казао је директор Срба Такић, примајући поклон.

„Ми смо свуда где је помоћ потребна, где се књига поштује и где се слави писана реч, чува традиција, писмо и језик“, потврдио је Михајло Шћепановић!

Непосредно после овог, уследио је други део свечаности – додела награда са конкурса. Највише награда освојили су ученици школе „8. октобар,“ који су послали највише радова. Због великог броја радова, жири у саставу Слађана Живковић, библиотекарка на Дечјем одељењу, Јована Петковић и Никола Михајловић, професори српског језика и књижевности, одлучили су да поред три награде за најбоља писма, дају још три награде у виду похвала, али и још три награде за најлепше коверте у којима су писма послата омиљеним књижевним јунацима.

Образложење жирија прочитала је Јована, која је била идејни творац овог конкурса: „Прво место за писмо освојио је Млађан Младеновић из школе „8. октобар“, друго Николина Филиповић, из исте школе, док је трећа била Теодора Тодоровић, из школе „Свети Сава“ у Гложану. За свој литерарни дар похваљени су: Миа Јанковић и Никола Јанковић, из школе „8. октобар“ и Бојана Живковић, из школе „Доситеј Обрадовић“ из Свођа. Због лепоте и маштовитости којима се осмишљене коверте, одлучили смо да дамо још три награде најлепшим: прву Млађану Младеновићу, другу Данки Ђокић, а трећу Љубици Ђокић. Сви су из школе „8. октобар“!“