ПРЕДАВАЊА НА ТЕМЕ ИЗ ЗАВИЧАЈНЕ ИСТОРИЈЕ

У сарадњи са Удружењем бораца рата 1990. Власотинца, у вечерњим сатима 26. марта, у Галерији „Миодраг Нагорни“, у Гигиној кући, наша је библиотека организовала предавања на теме из завичјне историје. На трибини под називом „Лесковачки крај у Првом светском рату“ о теми „Лесковачки противудар“ говорио је мр Стефан Стојановић, а предавање на тему „Власотиначки крај у Топличком устанку“ одржао је мр Александар Миљковић.

Уводну реч дао је Мирослав Ранђеловић, председник Удружења бораца рата 1990. Власотинца, истичући патриотизам и непокоравање освајачима као битне особине нашег народа, са примерима изузетног херојства Срба са југа Србије према бугарским окупаторима.

„Лесковачки противудар је посебан пример ратничке врлине и тактичке вештине, који је омогућио да се окупаторска бугарска војска изненади, порази у борби и натера на повлачење. То је дало могућност нашој војсци, којој је онемогућено повлачење према Македонији, да настави пут заједно са цивилима, према Косову, Метохији и Албанији“, казао је између осталог мр Стефан Стојановић.

„Топлички устанак једини је чин побуне становништва у  читавој Европи против окупационих власти за време Првог светског рата. Устанак је трајао месец дана, уз велике жртве цивилног становништва и уништавање његове имовине. Непосредан повод био је намера бугарских окупатора да изврши мобилизацију српских младића за своју војску“, рекао је поред осталог мр Александар Миљковић.

После званичног дела програма вече је настављено питањима заинтересоване публике, на која су предавачи стрпљиво и квалификовано одговарали.