ПРИЧЕ О СЛОБОДИ КАО НАЈВЕЋЕМ ИДЕАЛУ

Двадесет пета годишњица НАТО бомбардовања била је повод да се, поред званичног обележавања, наша установа прикључи својим програмом. У сарадњи са Удружењем бораца рата 1990. Власотинца, уприличили смо представљање књиге прича под називом „Са дна каце“, аутора Саше Миљковића из Лебана. Са слоганом „Ветеране не смемо заборавити“, књижевном матинеу, који је одржан 26. марта у Галерији наше библиотеке, са почетком од 12 сати, присуствовали су и многи учесници борбе за одбрану земље од НАТО агресије 1999. године, јер приче из ове збирке говоре управо о том периоду наше националне историје.
Поздравну реч дао је Мирослав Ранђеловић, председник Удружења бораца рата 1990. Власотинца, наглашавајући: „Наш је народ велики јер је храбро бранио своју земљу и своју слободу“!
„Ова је књига посвета онима који су бранили своје стављајући слободу као главни идеал“, казао је Саша Миљковић. У свом кратком обраћању он је закључио да свет у којем живимо понире све дубље, не поштујући врлине и доброту!
О књизи је говорио и Јован Димитријевић, песник и афористичар, посебно издвајајући делове који су, по њему, добар показатељ Сашиног умећа писања. Анализу књиге дао је професор књижевности Саша Станковић. Он је у њима приметио утицај Црњанског, али и филмског „црног таласа“ и панк музике:
„Приче из збирке „Са дна каце“ пуне су рефлексија, говоре о ‘малом човеку’, о његовом (не)сналажењу у свету у којем се осећа несигуран, одбачен и издан. У игри великих сила, у борби за светском доминацијом највише страда управо тај ‘мали човек’ који бранећи себе брани своју домовину, али и слободу као највећи идеал људског живљења“, казао је професор Станковић.
Можда управо зато, по завршетку званичног програма неки од слушалаца говорили су о својим ратним искуствима, као учесници у одбрани земље, повезујући их са импресијама исказаним у књизи Саше Миљковића.