ДОПИШИ ПЕСМУ

 У „Вуковој недељи“ власотиначки основци имали су занимљиву прилику да укрсте своје оловке и песничка надахнућа са неким од наших најпознатијих дечјих песника. Наиме, наша библиотека расписала је литерарни конкурс за ученике основних школа са темом „Допиши песму“. Свако ко је хтео и умео, требало је да допише барем стих на једну од две понуђене песме: „Генерале сило љута“, Љубивоја Ршумовића и „Кад би мени дали“, Бране Црнчевића.

„Желели смо да, стављајући ученике уз раме песничких величина, разиграмо њихову машту и подстакнемо креативност. Наравно, и да им помогнемо, што да не, да сами себе доживе као песнике“, казао је Срба Такић, директор библиотеке, на свечаности доделе награда.

Број пристиглих радова био је, на изненађење организатора, прилично велики, али је награђено тек седморо њих, у две категорије – од првог до четвртог и од петог до осмог разреда. Жири, строг али правичан, који су чиниле наше колегенице Слађана Живковић, Селена Видојевић и Јована Петковић, бринуо је, пре свега, да радови буду оригинални, дечји, без утицаја и дописивања старијих.  Најбоља, по одлуци жирија, у конкуренцији млађих била је Ивана Живковић из школе „Доситеј Обрадовић“ у Свођу, док су из градске школе „8. октобар“ другонаграђена Хана Ђорђевић и трећи Алекса Миљковић. Код старијих најбољи је био Јован Милошевић, из школе „25. мај“ из Доње Лопушње, друга је Анђела Манојловић из школе „Карађорђе Петровић“ из Крушевице, док су треће место поделиле Ања и Нађа Цакић из школе „Свети Сава“ из Гложана.

На почетку, ученице Мила Јовић и Дуња Илић казивале су песме Ршумовића и Црнчевића, које су биле предмет дописивања. Својим певањем доделу награда улепшала је Нина Валчић, која је недавно, на новооснованом фестивалу у част Миње Суботе, у категорији трећи-четврти разред освојила прво место. Све су оне ученице Основне школе „8. октобар“, па зато директорици и наставницима дугујемо захвалност што су нам изашли у сусрет и помогли да читав догађај буде још лепши и садржајнији. Програм је водила колегеница Јелена Лепојевић, док је у име жирија награде добитницима поделила Селена. Свирајући на хармоници Нину је пратио њен отац Братислав Валчић.