ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПРЕДСТАВИЛА ВЛАСОТИНАЧКИ КУВАР

На недавно одржаној 14. „Лесковачкој изложби сувенира и туристичких публикација“ књига „Власотиначки кувар“, ауторке Јасмине Митровић, у издању Туристичке организације општине Власотинце, освојила је прву награду. Она се такмичила у категорији публикација преко 50 страница, а овај пројекат, хвале вредан, штампан је под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Све ово је био више него довољан повод да општинска Туристичка организација, у сарадњи са нашом установом, у Галерији библиотеке, у Гигиној кући, у среду, 24. новембра, организују представљање “Власотиначког кувара”.

Оливера Цветковић, туризмолог, у име издавача, обраћајући се присутнима нагласила је да је овај кувар писан на језику којим говоримо, да то представља његову посебну вредност и да је добар пример чувања и поштовања традиције.

Јасмина Митровић је истакла да је писање кувара на дијалекту сматрала својом обавезом, да је он израз њене наклоности традицији, породици и истинским вредностима. “Хтела сам да кроз ову књижицу подсетим како се је некад убаво спремало и јело, али и дружило и шалило“, казала је она.

Представљање кувара пратило је пробавање јела спремљених према рецептима који се налазе у њему. То је читавом дешавању дало ноту присности и искрености, како се и сам Власотиначки кувар мора разумети. Тим пре јер је написан духовито, са много примера и ликова који на аутентичан начин одсликавају дух Власотинчана.

Мада овом приликом није било поменуто наша је обавеза да кроз овај запис истакнемо да је на горе поменутој 14. „Лесковачкој изложби сувенира и туристичких публикација“ књига „Вински бал – првих 60 година“, аутора Србе Такића, која је заједничко издање Општинске туристичке организације и наше Библиотеке, у категорији публикација до 50 страна, освојила треће место.